23. července 2020

VÍDEŇSKÝ TELECÍ ŘÍZEK
Jo Nesbø: Červenka



Večeře byla prostá. Ne tak prostá, aby se to dalo považovat za urážlivé, avšak rozhodně nikoli tak bohatá, aby mu to zavdávalo důvod cítit se tu jako vážený host. „To Beatrice,” pronesla Helena horlivě. “Dělá nejlepší vídeňské řízky v Rakousku. Už jsi řízek někdy ochutnal?” „Pokud vím, jen jednou. A ten se tomuhle nevyrovnal.” „Vepřové,” pronesla matka.„ Ten který jste ochutnal, byl nejspíš z vepřového. U nás se používá pouze telecí. Nebo v nouzi krůtí.”


Jo Nesbø
Červenka



Urijáš odložil vidličku a odkašlal si. Matka je posadila na jižní konec dlouhého jídelního stolu, oba mladí seděli naproti sobě, matka sama v čele. „Bylo to opravdu velice dobré, paní Langová.”
Večeře byla prostá. Ne tak prostá, aby se to dalo považovat za urážlivé, avšak rozhodně nikoli tak bohatá, aby mu to zavdávalo důvod cítit se tu jako vážený host.
„To Beatrice,” pronesla Helena horlivě. “Dělá nejlepší vídeňské řízky v Rakousku. Už jsi řízek někdy ochutnal?”
„Pokud vím, jen jednou. A ten se tomuhle nevyrovnal.”
„Vepřové,” pronesla matka.„ Ten který jste ochutnal, byl nejspíš z vepřového. U nás se používá pouze telecí. Nebo v nouzi krůtí.”
„Na maso si nevzpomínám,” usmál se. “Myslím, že nejvíc tam bylo vajec a strouhanky.”

Jo Nesbø: Červenka

O knize

Ve dvou větách:

Harry Hole řeší další vraždu, tentokrát s flashbackama do 2. světový války. Nejlepší Nesbøovka.

Místo a čas:

Druhá světová: Obléhání Leningradu, válečná Vídeň, bombardovaný Hamburg. A samozřejmě plus mínus současnost, Oslo.

Soundtrack k vaření, jídlu nebo čtení:

Aurora - Murder song

Vídeňský telecí řízek / Wiener schnitzel

Na 2 porce:


  • 2 plátky z telecí kýty o váze aspoň 180 g/kus
  • 3 plátky dobrého toastového chleba
  • 1 vejce
  • asi 40 g hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 250 g másla
  • Vařené brambory, čerstvé bylinky a citron k podávání

Je to vlastně úplně jednoduchý. Nejdřív si ve vyšším kastrůlku přepustěte máslo. Pomalu ho táhněte na nejmenším plamínku; postupně se z něj začne uvolňovat bílá mléčná bílkovina - bude plovat na hladině. Opatrně ji sbírejte pryč. Máte hotovo, když už se žádná bílkovina neodděluje a zbyl vám jen čistý tuk. Při přepouštění nemíchat!

Rozmixujte tousťák na strouhanku, připravte si i talíř s rozšlehaným vejcem a ještě jeden s hladkou moukou.

Maso na prkýnku přetáhněte potravinářskou fólií a paličkou ho rozklepejte úplně do tenka. Mluvíme tu o milimetrech tloušťky a opravdu důkladném klepání. Ale bacha, ať z toho nemáte tatarák. Opravdový vídeňský řízek má být přes celý talíř.

Maso osolte a opepřete. Obalte ho nejdřív klasicky v mouce, pak ve vejci a nakonec v čerstvé strouhance. Usmažte na pánvi na nachystaném přepuštěném másle. Podávejte s vařenými bramborami, petrželkou a skrojky citronu. Žádná velká věda.

Žádné komentáře:

Okomentovat