30. června 2020

ALOO GOBI SAAG
Mark Haddon: Podivný případ se psem



Indická jídla mi totiž chutnají, protože mají výraznou chuť. Ale Gobi Aloo Sag je žluté, takže než začnu jíst, přidávám do něho červené potravinářské barvivo. Mám ho v umělohmotné krabičce v mojí zvláštní krabici na jídlo.


Mark Haddon
Podivný případ se psem



„Dám ti do trouby jedno to Gobi Aloo Sag, chceš?” řekl potom táta.
Indická jídla mi totiž chutnají, protože mají výraznou chuť. Ale Gobi Aloo Sag je žluté, takže než začnu jíst, přidávám do něho červené potravinářské barvivo. Mám ho v umělohmotné krabičce v mojí zvláštní krabici na jídlo.

Mark Haddon: Podivný případ se psem

O knize

Ve dvou větách:

Patnáctiletý chlapec s poruchou autistického spektra (který nejí žlutá jídla, viz úryvek) na vlastní pěst pátrá po tom, kdo zabil sousedovic psa. Vypatrá nejenom vraha, ale i svojí údajně mrtvou matku.

Místo a čas:

Swindon, Anglie, současnost.

Soundtrack k vaření, jídlu nebo čtení:

Neutral Milk Hotel - Two headed boy

Aloo gobi saag

Aneb brambory, květák, špenát. V tomto pořadí. Jídlo populární v Indii a v Pákistánu. V indických restauracích ho jako samostatný chod nepotkáte úplně často, ale někdy bývá součástí vegetariánského thali menu - talíře s příhrádkami, do kterých dostanete trochu od každého druhu směsi, který v daném podniku nabízí.

Na 2 velké nebo 3 střední porce:


  • Půlka větší cibule (85 g)
  • 30 g oloupaného zázvoru
  • 12 g zelené chilli papričky + na ozdobení (pálivost si regulujte)
  • 3 stroužky česneku - oloupané a zbavené klíčku (asi 10 g)
  • 3 oloupané brambory (360 g), nakrájené na menší kostky
  • 2 zralá rajčata (180 g)
  • 1/3 menšího květáku (340 g)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 lžička garam masaly
  • 1/4 lžičky římského kmínu
  • Rostlinný olej na opékání
  • Sůl
  • Čerstvý koriandr

Připravte si česnekovo-zázvorovou pastu: Do vyšší nádoby, do které se vejde tyčák, dejte nasekanou cibuli, nastrouhaný zázvor, chilli papričku a prolisovaný česnek. Tyčákem rozmixujte na kaši.

V hlubší nepřilnavé pánvi anebo hrnci na oleji za stáálého míchání restujte spíš na menší plamen zázvorovo-česnekovou pastu. Dejte jí aspoň 10 minut, než se odpaří větší část vody a pasta začne na pánvi hrudkovatět.

Přidejte hořčičné semínko a všechno koření. Zprudka krátce orestujte, až se rozvoní. Do směsi přidejte nakrájená rajčata, nechte je pod pokličkou aspoň pět minut změknout a pustit šťávu. Protože se brambory vaří delší dobu,než květák, je potřeba tyto suroviny do hrnce přidávat postupně, abychom neměli květák rozvařený na kaši. Nejdřív přihoďte na kousky nakrájené brambory, osolte, podlejte je trochou vody, aby byly zčásti ponořené. Dobře rozmíchejte se zbytkem obsahu pánve a pak pod pokličkou vařte asi 10 minut, než brambory začnou měknout.

Ve chvíli, kdy brambory začínají měknout, ale nejsou ještě uvařené přidejte i na růžičky rozdělený květák. Můžete znovu podlít trochou vody a dosolit, pokud je třeba. Duste, dokud nejsou brambory i květák měkké.

Pánev odstavte a do horké směsi vmíchejte lístky špenátu. Nechte je zvadnout a můžete podávat (s čerstvým koriandrem a nasekanou chilli papričkou). Aloo gobi se často servíruje s rýží, já ho ale většinou jím samotné.

Žádné komentáře:

Okomentovat