9. dubna 2020

SENDVIČ S HUMMUSEM A OKURKOU
Gillian Flynn: Temné kouty


„Zvedla jsem svůj sendvič - byl s okurkou a arabským hummusem - a zase jsem ho položila; ve vlhkém chlebu na něm zůstal otisk mého palce. “


Gillian Flynn
Temné kouty



Zvedla jsem svůj sendvič - byl s okurkou a arabským hummusem - a zase jsem ho položila; ve vlhkém chlebu na něm zůstal otisk mého palce. Místnost byla lemovaná policemi plnými knih, všechno to však byly jen různé svépomocné příručky. Vpusťte dovnitř slunce; Jen do toho, děvče; Přestaňte se trestat; Vstaňte a ukažte, co ve vás je; Buďte svým vlastním nejlepším přítelem; Dál a výš! A tak to pokračovalo, dál a dál, neúprosně optimistické a povzbudivé tituly. Čím víc hřbetů jsem přečetla, tím jsem se cítila sklíčeněji..

Gillian Flynn, Temné kouty

O knize

Ve dvou větách:

Sedmiletá Libby je jediná přeživší masakru, při kterém její starší bratr vyvraždil celou rodinu. O pětadvacet let později Libby s s prosbou o pomoc při neoficiálním pátrání osloví skupina amatérských detektivů, která věří, že její bratr je nevinný.

Místo a čas:

Fiktivní americký vidlákov někde v Kansasu. Nejdřív 80. léta 20. století, později kolem roku 2000.

Soundtrack k vaření, jídlu nebo čtení:

Amanda Palmer - Not the killing type

SENDVIČ S HUMMUSEM A OKURKOU


Dřív jsem hummus dělala zásadně z cizrny z plechovky, ale postupně se dopracovala k tomu, že si cizrnu vařím doma. Má to dvě zásadní výhody: 1. cena, 2. chuť. S cizrnou z plechovky, která pořád zůstává trochu na skus nikdy neuděláte tak jemný a krémový hummus jako z na kaši rozvařené cizrny. Jediná nevýhoda je, že to fakt strašně dlouho trvá. Nejsem majitelkou tlakového hrnce, takže cizrnu na hummus na plotně mučím klidně celý den. Hummus si samozřejmě můžete koupit i hotový. K dostání je dneska i v úplně běžných supermarketech, ale mě nejvíc chutná asi z Delmartu. Tam dostanete jak ten nejzákladnější hummus, tak i různé ochucené varianty. Moje oblíbená je s citronem, ale můžete vybrat i olivový, se sušenými rajčaty a další.
Pokud jde o toastový chleba, který se na tenhle typ sendvičů používá, vždycky si ho samozřejmě můžete koupit. Doporučuju chleba od firmy Olz. V Českých obchodech je všude k běžně ke koupi i tousťák od "bývalé firmy" psychopatickýho Slováka, kterýmu se ale z principu vyhýbám. Proto, že nechci jeho byznys podpořit ani dvackou za chleba a především proto, že pan bývalý agent na svých výrobcích šetří kde to jen jde a prostě nejsou kvalitní a z dobrých surovin.
Protože má ale pan ministerský předseda v některých supermarketech prakticky dodavatelský monopol, běžně se mi stává, že jiný chleba, než ten z Penamu, není k dostání. Díky tomu jsem se dostala k pečení domácího podle pana Cuketky. Recept na něj vám poskytnu níže, kdyby náhodou Cuketkovi spadl web zrovna ve chvíli, kdy se podle něj chystáte péct, ale pokud jde o postup, doporučuju jít přímo ke zdroji. Má to hezky vysvětlené, nafocené i natočené a dokonce i mě, notorickýmu nešikovnýmu netáhlu, se tousťák krásně povedl na první pokus.

Budete potřebovat:

Tousťák:
  • 500 g hladké mouky
  • 275 g mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 45 g vejce
  • 10 g soli
  • 7 g instantního droždí
  • vejce na potření
  • máslo na vymazání formy
Na základní hummus:
  • 200 gramů 24 hodin předem namočené suché cizrny
  • lžička jedlé sody
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžice tahini
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • šťáva z citronu na okyselení podle chuti
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje
Na dokončení:
  • salátová okurka
  • snítky kopru

Postup:

1. Upeč třeba chleba. Podrobný postup najdete u pana Cuketky, tady to trochu zkrátím. Ve velké míse smíchejte nejdřív všechny suché ingredience, pak přidejte ty mokré (kromě vejce na potření a másla na vytření). Těsto je třeba hníst, dokud nelepí. Ručně je to docela práce, ale jde to. Pokud narozdíl ode mě vlastníte hnětacího robota, tak si poradíte s ním. Nechte vykynout na dvojnásobek klidně dvě hodiny. Vymažte si formu na chlebíček, z vykynutého těsta vyvořte přibližně stejný bochánek, a přemistěte ho do formy. Povrch těsta postříkejte vodou z rozprašovače a nechte zase 60 - 90 minut kynout. Troubu si rozpalte na 180 °C. Vykynuý bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte ve spodní třetině trouby do upečena cca 45 minut, ale stav testujte špejlí. V polovině pečení ještě jednou potřete vajíčkem. Upečený chleba po vyklopení z formy nechte úplně vychladnout.

2. Cizrnu dejte den předem namočit do studené vody. V den D vodu slijte a dejte cizrnu vařit. Jestli jste hrdými majiteli papiňáku, použijte ten. V obyčejném hrnci mi totiž rozvařit cizrnu tvalo asi 8 hodin. Pro urychlení prý pomáhá k cizrně přidat lžičku jedlé sody. Což pro jistotu dělám, ale jaký to má reálný efekt, netuším. Chraň vás ruka páně, abyste vodu s tvrdou cizrnou neosolili. To se vám pak neuvaří nikdy.

3. Cizrnu, teď už rozvařenou skoro na kaši, ještě horkou osolte a nechte chladnout. Klidně ještě teplá, rozmixujte ji s ostatními surovinami (česnek raději předem prolisujte) a dochuťe podle svého vkusu. Tip na servírování máte na úvodní fotce.

Žádné komentáře:

Okomentovat