16. června 2020

SOBA NUDLE S VEJCEM, CIBULKOU A TEMPUROU
David Mitchell: Sencislo9



Kuchař se strhnutím probere, oživí svojí mrtvolu a posadí se zpříma. „Co pro tebe můžu udělat, synku?“ Objednám si pohankový nudle soba s tempurou, vejcem a cibulí a posadím se na stoličku u pultíku.


David Mitchell
Sencislo9



Mezi bankou a stanicí Ueno stojí ten nejšpinavější krámek s nudlema v celým Tokiu. A jelikož v Tokiu jsou ty nejšpinavější krámky s nudlema v Japonsku, tohle je pravděpodobně nejšpinavější krámek s nudlema na světě. Je to taková díra, že nemá ani název nebo nějakou konkrétní barvu. Upozornil mě na něj Suga - je tam tak lacino, jak by se dalo předpokládat, vody s ledem se tam dá vypít, co hrdlo ráčí, a mají tam sbírku komiksů, která obsahuje i dvacet let starý čísla. Zaparkuju kolo v boční uličce, z větráku ke mně zavane pach spálenýho dehtu, a projdu korálkovým závěsem dovnitř. Šero se hemží mouchama. Nad čtyřma mastnýma miskama se hrbí zedníci. Kuchaře tu dělá stařík, co je už pár dnů po smrti. Jediný kulatý světlo na stropě je zaneřáděný tělíčkama mrtvýho hmyzu a stěny zdobí cákance a kapičky mastnoty. V televizi běží starý černobílý film o jakuze, ale nikdo mu nevěnuje pozornost. Právě strkají gangstera do míchačky na beton. Větráky otáčejí hlavy sem a zase tam. Kuchař se strhnutím probere, oživí svojí mrtvolu a posadí se zpříma. „Co pro tebe můžu udělat, synku?“. Objednám si pohankový nudle soba s tempurou, vejcem a cibulí a posadím se na stoličku u pultíku. Dneska, to se psalo v tom sdělení. Zítra touhle dobou budu znát tajenku - jestli tenhle plán E skutečně někam vede, nebo je to jen další slepá ulička. Musím svoje naděje držet pevně pod pokličkou. Moje naděje právě překypěly. Kdo jiný by to mohl být než můj otec? Přinesou mi nudle. Posypu si je chilli a sleduju, jak bobtnají v chapadlech tuku. Už jsem jedl lepší, už jsem jedl horší.

David Mitchell: Sencislo6

O knize

Ve dvou větách:

Devatenáctiletý kluk z vesnice se vydá do Tokia, aby tam našel svého biologického otce. Do cesty se mu připlete Jakuza, kouzelná tomelová babička a spousta tripoidních snů; je to prostě jízda.

Místo a čas:

Jakušima, Kagošima a především Tokio. Přesné období neurčité, kvůli disketám odhaduju cca 1980-1990.

Soundtrack k vaření, jídlu nebo čtení:

John Lennon with The Plastic Ono Nuclear Band - #9 Dream

Soba polévka s čajovým vejcem, jarní cibulkou a zeleninovou tempurou


Japonskou kuchyni nemám moc ráda, ale co by člověk neudělal pro oblíbeného spisovatele...

Na 1 porci:


  • 200 ml silného vývaru (já použila kuřecí)
  • Malý kousek sušené mořské řasy (cca 1g)
  • 1 lžička miso pasty
  • 1 vejce, uvařené buď na hniličko, anebo den předem naložené v čaji (viz níže)
  • 50 g sušených soba nudlí
  • 1 jarní cibulka
  • Nasekaná chilli paprička podle chuti
  • Sezamová semínka

Čajová nakládaná vejce:


  • 1 vajíčko uvařené nahniličko (6 minut od bodu varu)
  • Hrnek (200 ml) silného černého čaje
  • 1 lžíce sladké sójové omáčky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 chilli paprička (nebo kolik snesete), jemně nasekaná
  • Jako prst velký kousek zázvoru, jemně naskaný
  • 1 jemně nasekaná jarní cibulka

Zeleninová tempura:


  • 1 menší žlutá paprika
  • 5 delších zelených fazolových lusků
  • 1 větší žampión
  • 100 ml ledové perlivé vody
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • Velká špetka soli

Pokud se chystáte na čajové vejce, smíchejte všechny suroviny v hrnečku, vložte oloupané uvařené vajíčko a nechte aspoň přes noc stát v lednici. Jestli chcete mít vajíčko mramorované, stačí vajíčko ve skořápce lehce poválet a popraskat. Pokud nemáte čas na nakládání vajíčka, prostě si uvařte vejce na hniličku. Aby nepopraskalo, vyndejte ho s dostatečným přestihem z lednice. Dejte do studené vody, hlídejte si kdy začne vařit, a od té chvíle stopujte 6 minut. Po uvaření ho rychle zchlaďte ve studené vodě. Pozor, čerstvá vejce se hůř loupou!

V malém hrnci do vývaru rozmíchejte miso pastu, přidejte i řasu. Pomalu zahřívejte, než řasa změkne.

Soba nudle uvařte podle návodu na obalu. Typicky v osolené vroucí vodě zhruba 7 minut.

Nakrájejte papriku na proužky a žampion na plátky. Můžete použít i jinou zeleninu, která není příliš tvrdá (růžičky brokolice například). Do misky prosejte mouku i škrob, promíchejte se solí, přidejte vychlazenou vodu a vymíchejte těstíčko. Kousky zeleniny namáčejte v těstíčku a okamžitě smažte ve vysoké vrstvě horkého oleje. Pokud nemáte obří pánev, smažte na etapy. Přebytečný tuk nechte odkapat na papírový ubrousek.

A to je všechno. Do misky vložte uvařené nudle, zalijte vývarem, přidejte vajíčko, tempuru, jarní cibulku, sezam i chilli. Pokud máte vývar předem hotový a všechno ostatní nachystané, je tahle polívka otázkou několika málo minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat