15. června 2020

HOLUBCI
Tom Rob Smith: Dítě číslo 44



„V kuchyni bublala voda v měděném hrnci s hlávkou zelí. Rodiče připravovali k večeři golubcy a Lev jim řekl, aby se nenechali rušit: promluvit si můžou i v kuchyni.“


Tom Rob Smith
Dítě číslo 44



V kuchyni bublala voda v měděném hrnci s hlávkou zelí. Rodiče připravovali k večeři golubcy a Lev jim řekl, aby se nenechali rušit: promluvit si můžou i v kuchyni. Stoupl si stranou a sledoval, jak otec míchá dohromady mleté maso - čerstvé, nikoliv sušené -, strouhanou mrkev a vařenou rýži, všechno nepochybně získané jen díky synovu zaměstnání. Matka se chystala rozebrat varem vybledlou zelnou hlávku na jednotlivé listy. Rodiče samozřejmě poznali, že něco není v pořádku, trpělivě však čekali, až se jim syn sám svěří. Lev byl rád, že ho nepobízejí a věnují se přípravě jídla

Tom Rob Smith: Dítě číslo 44

O knize

Ve dvou větách:

Agent ministerstva státní bezpečnosti se v brutálním, depresivním a paranoidním Rusku autoritám navzdory snaží vypátrat masového vraha dětí. Příběh je prý založený na true story o ruským vrahovi Chikatilovi, který v zemi matrjošek doopravdy řádil - ovšem o třicet let později.

Místo a čas:

Stalinistický Sovětský Svaz, Moskva, 1953..

Soundtrack k vaření, jídlu nebo čtení:

Vladimir Vysockij - Otáčíme Zemí (мы вращаем землю)

Golubce / Golubky / Golubki / Holubky


Golubce, golubtsi, holubky nebo holubce jsou evidentně zelné závitky plněné většinou rýží a mletým masem. Ukrajinci vám pravděpodobně řeknou, že je to jejich vynález. Poláci se budou dovolávat Boha o to, že je vymysleli oni, a když se pokusíte upřít zásluhy Rusům, tak vám do kuchyně pravděpodobně pošlou na bratrskou návštěvu pár tanků.

A stejně jako se všichni tihle dobří, vodkupijící a prudcí lidé budou dohadovat o to, co patří do to správného boršče, nedokážou se rozumně domluvit ani na přísadách do golubců.

Uspořádala jsem proto malou internetovou honbu na autentické recepty a zjistila, že většina našich východoevropských bratranců mimo vepřového masa (nebo směsi hovězího a vepřového) do náplně využívá rýži. Našla jsem ale i pár takových, co tam drze vrazili pohanku a místo mletého masa nakrájené uzené. Někdo dává česnek. Někdo ne. Někdo maso osmahnul už před plněním (většina ne). Někdo do směsi přidává rajčatový protlak. Někdo houby. A tak dál a tak dál. Ještě že v úryvku z knížky je jasně řečeno "maso, rýže, mrkev". Zbytek jsem ponechala v rukách nejvyšší autority na tomhle webu, totiž těch mých.

Na cirka 14 závitků, ze kterých se pohodlně nají 4 lidé:


  • 1 velká hlávka bílého zelí
  • 500 ml passaty
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 1 + 1 cibule
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 lžíce cukru
  • 200 g mletého masa, mix hovězí a vepřové
  • 100 g dlouhozrnné rýže
  • 1 velká mrkev
  • 100 g uzené slaniny
  • Sůl, pepř a olej na smažení
  • Zakysaná smetana a snítky kopru k podávání

Nejdřív si klasicky jak jste zvyklí, uvařte rýži. Stačí na skus, nebo i trochu míň, protože rýže se bude ještě později péct uvnitř závitků v troubě.

Do hlávky zelí zespodu, kde je košťál, vykutejte nožem hlubokou kulatou díru - jako byste chtěli košťál odstranit. Jde o to, aby se líp oddělily jednotlivé listy od košťálu. Pak celou hlávku ponořte e velkém hrnci do vody a přiveďte k varu. Jak hlávka měkne, můžete po pár minutach začít oddělovat svrchní listy a postupně se propracovávat ke spodním. Listy musí být měkké, ale ne rozvařené. Měkké listy si dejte stranou okapat.

Na nejzákladnější rajčatovou omáčku budete potřebovat na oleji zesklovatět cibuli, zalít ji passatou, přidat cukr (můžete ho dát víc, než je v receptu, jestli máte raději sladší omáčky), vývar a nechat 15 minut provařit. Pak omáčku rozetřete do pekáčku nebo plechu, ve kterém se budou péct závitky. Tohle je úplně nejprimitivnější verze omáčky. Vy podle vlastního vkusu přidejte bylinky, koření nebo česnek.

Na oleji nechte slaninu pustit tuk, přidejte jednu cibuli a na jemno nastrouhanou mrkev a nechte zesklovatět. Přidejte nasekaný česnek, počkejte než se rozvoní. Pak do směsi přimíchejte osolené a opepřené syrové maso a uvařenou rýži. Dobře prohněťte v kompaktní hmotu. Pokud by se sypala, můžete přidat vajíčko.

Na okapaný list v dolní části u stonku asi 2 cm od spodního okraje umístěte váleček z masové náplně. Přes náplň přehněte spodní okraj. Pak i okraje po stranách a můžete závitek zamotat. Je to úplně stejný grif, jako když se dělají jarní závitky, nebo plní burrita. Závitky dávejte do pekáčku s omáčkou spojem dolu.

Když máte všechny listy naplněné, dejte holubki péct do trouby aspoň na půl hodiny na 180 stupňů. Já použila program gril, protože mi vyhovuje, když závitky shora trochu chytí barvu.

Hotové podávajte se studenou zakysanou smetanou, koprem a klidně i vodkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat