
„Seděli jsme u stolu pro výletníky na břehu jezera, jen bábá a já, a jedli jsme vařená vejce a sendviče s koftami - masové kuličky a okurky zabalené v nánu.“
Khaleed Hoseini
Lovec draků
Khaleed Hoseini
Lovec draků
Seděli jsme u stolu pro výletníky na břehu jezera, jen bábá a já, a jedli jsme vařená vejce a sendviče s koftami - masové kuličky a okurky zabalené v nánu. Voda měla temně modrou barvu a slunce se odráželo na hladině jako v zrcadle - tak čistá byla. V pátek, ve volný den, bývalo u jezera vždycky živo, rodiny sem jezdily užívat si sluníčka.
O knize
Ve dvou větách:
Naivní a emotivní melodrama o přátelství dvou afgánských chlapců, bohatého Amira a chudého Hassana na pozadí bouřlivé politické situace. Dospělý Amir, nyní žijící v USA, je povolán zpátky do Afghánistánu, aby se tu vyrovnal se svou minulostí a zachránil syna svého někdejšího nejlepšího přítele ze spárů Talibanu.Místo a čas:
Kábul, Afgánistán. 70. léta 20. století až současnost: Pád afgánské monarchie, sovětská intervence, nástup Talibanu.Soundtrack k vaření, jídlu nebo čtení:
Renaud - Manhattan-KaboulNaan sendviče s koftami, okurkami, hummusem a jogurtem
První zásadní ponaučení z téhle anabáze je, že se sendviče z naanu dělají fakt pěkně blbě. Já si musela vypomoct papírem a provázkem, aby to aspoň trochu drželo. Druhý zásadní ponaučení zní, že mám příště líp číst a nezaměnit zase placky. Napoprvé jsem místo naanu upekla pitu (ze který se ale mimochodem sendviče vyrábí mnohem líp). Následující den už došlo na správný naan. I když "správný" je taky asi příliš silný slovo. Správný naan se totiž peče v tandoor peci, která není tak úplně standardní výbavou panelákovejch kuchyněk. Takže si našinec musí vypomoct s na maximum rozpálenou troubou (u mě to znamená 260 celsiových stupňů).
Na 4 porce:
Naan placky:- 2 hrnky hladké mouky (jako hrnek používám Avent kelímek o objemu 250 ml)
- 1 lžička sušeného droždí
- 3 lžičky soli
- 4 velké lžíce tučného (řeckého) bílého jogurtu
- 100 ml vlažné vody
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce oleje
- přepuštěné máslo (ghí) na potření hotových placek
- 500 g tučnějšího mletého hovězího masa
- 1 lžička soli
- 1 nadrobno nakrájená červená cibule
- 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 nadrobno nakrájená chilli paprička (nebo kolik snesete)
- hrst jemně nakrájené listové petržele
- 1 lžička skořice
- 0.5 lžičky mletého muškátového oříšku
- strouhanka podle potřeby
- 150 g řeckého jogurtu
- 2 lžičky jemně nasekaného kopru
- 10 lžic hummusu
- salátová okurka a další zelenina na plátky
Kofty:
Důkladně smíchejte za studena (!) všechny uvedené ingredience kromě strouhanky. Zkuste z masové směsi vytvořit váleček (nejlíp to jde rukama namočenýma ve studené vodě). Pokud drží, můžete se posunout k dalšímu kroku. Jestli se rozpadá, zahustěte směs menším množstvím strouhanky.Než začínám péct cokoliv z mletého masa, nejdřív si na pánvi nachystám jeden izolovaný vzorek, který upeču, ochutnám, a pokud je potřeba, dosolím, nebo dochutím. Vyhnu se tak náloži přesolených masových kuliček, obrovský šišce nepoživatelný sekaný i nedobrým karbanátkům.
Pokud jste se svojí směsí spokojeni, můžete přejít k opékání. Z masové směsi tvořte válečky, tak akorát do dlaně a opékejte je na troše oleje ze všech stran. Hotové kofty můžete uchovat v teple zabalené v alobalu, anebo s čistým svědomím nechat vystydnout. Tyhle sendviče jsou dobré i se studeným masem.
Naan:
V misce smíchejte vlažnou vodu, droždí, cukr a špetku mouky. Nechte v klidu 10-15 minut stát, než kvasnice začnou trochu bublinkovat. V míse smíchejte mouku se solí, přidejte kvásek a ostatní iingredience a zpracujte tužší nelepivé těsto. Těsto nechte zhruba hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.Po hodině si předehřejte troubu i s plechem uvnitř na 240-260 stupňů. Těsto rozdělte na 4 zhruba stejně velké koule a na vále je tence rozválejte do přibližného tvaru trojúhelníku. Postupujte po dvou, protože všechny čtyři se vám na plech nevejdou. Do rozpálené trouby na plech pak položte dvě placky a mezi tím vyválejte druhé dvě. Troubu kontrolujte, pečení je rychlé. Ve chvíli, kdy se placky nafouknou a začnou se na nich dělat hnědé flíčky, máte hotovo. U nás to trvalo tak deset minut.
Servis:
Na hotový naan namažte hummus. Už tu o něm jednou byla řeč tady.Pak prázdnou placku zaviňte do kornoutu, můžete jí jako já zajistit provázkem a papírem. Aspoň je to pak za co držet, ale stejně se u jídla strašně zprasíte.
Smíchejte jogurt, kopr a citronovou šťávu. Cpěte do chlebových kornoutů maso i zeleninu a na závěr pokropte jogurtovým dresingem. Hotovo. Dobrý, ne?
Žádné komentáře:
Okomentovat